Toc Toc - komedia neurooseista

23.9.2016

Yhteistyössä Turun kaupunginteatterin kanssa

Toc Toc vaaka 2
Kuva: Otto-Ville Väätäinen ja Sami Sihvonen

Olipa yksi aivan tavallinen keskiviikkoilta, kun siskoni kanssa pyöräilimme kirpeässä syysilmassa kohti Logomoa. Ja olipa siitä jo hetken aikaakin, kun olin viimeksi käynyt teatterissa. Olin aika innoissani.

Odotin komediaa, joka saisi unohtamaan arkipäivän murheet ja rentoutumaan. Odotin komediaa, joka saisi nauramaan, mutta nostaisi pintaan myös jotain ajattelemisen aihetta. Loppujen lopuksi olinkin aika tyytyväinen, kun illalla pimeässä kotiin ajaessani tajusin, että ilta oli ollut oikein viihdyttävä ja onnistunut.

Mua ihan oikeasti nauratti, melkeinpä jopa itketti.

Toc Toc 8
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Toc Toc - komedia neurooseista on Turun kaupunginteatterin tämän syksyn tuotantoa. Pakko sanoa, että itsekin jonkinasteisista neurooseista kärsivänä, ja toisaalta myös lääketieteen opiskelijana, näytelmän aihepiiri tuntui varsin kiinnostavalta. Eikö meistä jokainen ole vähän neuroottinen? Mutta milloin neuroosit oikeasti häiritsevät ihmisen elämää? Ovatko ne sairauksia, saako niille nauraa?

Huumori auttaa käsittelemään ihmisyyttä ja elämää, sillä kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa. Niin myös Toc Tocissa nauretaan pakko-oireille, mutta toisaalta katsellaan ihmistä lempeän hyväksyvästi hymynkareen kautta. Komediassa erilaisista neurooseista kärsivät ihmiset saapuvat kuuluisan tohtori Sternin vastaantotolle tarkoituksenaan parantua yhden tapaamiskerran aikana, mutta tohtorin lennon myöhästymisen vuoksi päätyvätkin pitämään ryhmäterapiasessiota keskenään. Minusta jo tämä asetelma on melko hulvaton.

Sitten kun pistetään sekaan ne neuroosit: yksi pakonomaisesti kaiken tarkistava, yksi kaiken kahdesti toistava, yksi kaikkea jatkuvasti laskeva, yksi bakteerikammoinen, yksi symmetriaa rakastava ja viivoja pelkäävä sekä yksi Touretten syndroomasta kärsivä ja rivouksia lateleva, niin johan on soppa keitetty.

Näytelmä on ranskalainen, ja olin erityisen ihastunut Logomossa olleeseen Pariisi-lavastukseen ja tunnelmaan.

IMG_5939

Kaiken kaikkiaan, mielestäni näytelmä onnistui omassa lajissaan. Yleisö nauroi, ja hilpeä tunnelma yhdisti.  Näytelmä myös muistutti siitä, kuinka tärkeää on joskus olla keskittymättä vain itseensä ja huomioida muut ihmiset, välittää aidosti.

Neuroosit saattavat nolostuttaa, ne saattavat tehdä elämästä vaikean, mutta mikä tärkeintä - niistä saa puhua ja niille, kuten muillekin hankalille asioille, voi myös nauraa. Minusta koskaan ei voi liikaa muistuttaa, kuinka meistä jokainen on hyvä sellaisenaan.

Tässä ihmisyyttä käsittelevässä komediassa se viesti tuli perille.

IMG_5938

Lähetä kommentti

Copyright © BLUE ZONE
Design by Fearne