Sisätautimanuna

9.6.2016

IMG_1807

Viimeiset neljä viikkoa olen ollut töissä amanuenssi -nimikkeellä.
TLKS:n sivuilta lainaten: "Amanuenssi tarkoittaa lääketieteen opiskelijaa, joka toimii lääkäriharjoittelijana jossakin terveydenhuollon toimintayksikössä." Tällä hetkellä siis suoritan opiskeluaikani ensimmäistä kuukauden mittaista harjoittelujaksoa, joka tulee kohdallani päättymään huomenna (wihii! ai odotanko jo kesälomaa...?).

Jotta tämä outo nimike tulisi vielä vähän tutummaksi, lainaan lisää TLKS:n sivuilta: "Amanuenssi ei ole synonyymi lääkärin sijaisena toimivalle tai "kesäkandille" - amanuenssi ei saa tehdä itsenäisiä hoitopäätöksiä. Tarkoituksena on syventää teoriatietoja tutustumalla käytännön potilastyöhön." Eli siis: ei vastuuta, mutta täydellinen tilaisuus oppia sairaalan käytäntöjä ja lääkärin työnkuvaa. Tämä on ollut kivaa!

Mitä minä siis käytännössä päivisin teen?

Tulen töihin joka aamu kahdeksaksi. Osaston lääkärikierto alkaa yhdeksän aikoihin, joten ennen tätä minulla on reilu tunti aikaa perehtyä osaton potilaisiin tai vaikka opiskella lääkkeiden nimiä (ja näissähän riittää opeteltavaa). Yhdeksältä osallistun lääkärin kiertoon, eli käytännössä seisoskelen kuuntelemassa, mitä potilaille minäkin päivänä kuuluu, ja yritän keskittyä hoidon kulun suunnitteluun. Manuna (lue: amanuenssina) nämä osastokierrot ovat jostain syystä olleet paljon antoisampia ja mielenkiintoisempia kuin menneen sisätautikurssin aikana.

Ja onnea on muuten se, että kierron jälkeen pääsen syömään hyvää ruokaa opiskelijahinnalla!

Lounaan jälkeen iltapäivästä olenkin sitten kirjoitellut kotiutuvien potilaiden loppuarvioita (eli epikriisejä) ja tehnyt lähetteitä erilaisiin tutkimuksiin. Loppupäivän kulku riippuu siis käytännössä siitä, mitä hommaa osastolla työskentelevät lääkärit nakittavat minäkin päivänä. Itse olen kyllä myös aina käynyt aktiiivisesti kyselemässä, olisiko jotain hommaa tarjolla, sillä tekstien kirjoittaminen on tuntunut mielekkäältä ja tarpeeliselta harjoitukselta. Ennen tätä amamuensuuria en ollut käytännössä edes kirjoittanut lähetteitä, joten niiden harjoittelu on todella tullut tarpeeseen.

Päivän peruskulun lisäksi amanuenssi osallistuu lääkärikunnalle tarkoitettuun koulutukseen, mikäli se tapahtuu työajan sisällä.   

Nyt harjoittelujakson vedellessä viimeisiään, fiilis on kertakaikkisen hyvä. Aikani amanuenssina on tuonut mukanaan paljon uutta tietoa, uusia kokemuksia ja ehkäpä vähän myös taitoakin. Kaiken lisäksi päivät ovat kuluneet älyttömän nopeasti, ja olen todella nauttinut työstäni. Ehkäpä isoin juttu, mitä tämä kuukausi on minulle antanut, on kuitenkin se, että näillä evälillä tunnen voivani luottavaisin mielin jatkaa kohti ensi kesän haasteita "kesäkandina".

Kyllä mä selviin.

IMG_1759

Lähetä kommentti

Copyright © BLUE ZONE
Design by Fearne