Postaussarja: Turku lääkiskaupunkina

4.3.2016

IMG_8674

Korkeakoulujen yhteishaku lähenee ja moni lääkikseen hakeva on varmaan kevään mittaan pohtinut, mihin kaupunkiin lähettäisi hakemuksen. Lekuripäiväkirjojen Anni pyysi minua ja muutamaa muuta bloggaajaa eri lääkiskaupungeista mukaan tällaiseen postaussarjaan, jossa esitellään eri lääkiskaupunkeja opiskelun kannalta, jotenka kaikille, jotka eivät ole vielä lyöneet päätöstään lukkoon: tässä tulee tiivis tietopaketti Turusta!

+ Linkit muihin blogeihin, joista tulee lähipäivinä löytymään samankaltainen postaus:

KUOPIO: Lekuripäiväkirjat
OULU: Puolet Jennin elämästä
TAMPERE: Kandielämää

IMG_8516

1. Millainen on tutkinnon rakenne Turun lääkiksessä?

Kaksi ensimmäistä lääkisvuotta ovat puhdasta preklinikkaa: luentoja päivä toisensa perään (eivät kyllä useimmiten ole pakollisia), harjoitustöitä kunkin kurssin aiheeseen liittyen (pakollisia), kaikennäköistä pikkusälää isompien kurssien ohella ja ihan pikkuriikkinen kurkistus klinikkaan (esim. pari terveyskeskuksessa vietettyä päivää, joita kutsutaan "juonneopetukseksi").

Kolmannen vuoden syksyllä aloitellaan klinikkaan ja erityisesti tulevaan sisätautikurssiin valmistavalla opetuksella. Syksyn tiimellyksessä kandin arvonimi kopsahtaa Nettiopsuun, mutta vasta kolmannen vuoden kevätlukukauden alussa kaikki muuttuu ja klinikkavaihe aihe: tästä eteenpäin opetus siis tapahtuu enemmän ja vähemmän sairaalan tiloissa. Oikeita potilaita, niiden tutkimista ja haastattelua, kierroilla seisoskelua, kaikenlaista mielenkiintoista, mutta sairaalassaolon lisäksi myös luentoviikkoja! Tässä vaiheessa minä olen nyt. Luulen, että loppulääkis tulee vierähtämään vähän samalla kaavalla.

IMG_8512

2. Millä tavoin kursseilla opiskellaan ja opetetaan?

Preklinikassa luennoitsijat vannovat luentodiojen nimeen. Niitä myös yleensä tahkotaan tenttiin, sillä useimmiten ne sisältävät tärkeimmät asiat tiivistettynä. Kokonaiset kurssikirjat, joita olen lääkiksen aikana tähän mennessä lukenut, voin laskea yhden käden sormilla. Sitten vähän hajanaista tekstiä milloin mistäkin aiheesta. Minusta Turun lääkiksessä on ollut sopivan rento meininki näiden asioiden suhteen, eivätkä opeteltavat asiat ole yleensä tuntuneet ylitsepääsemättömiltä. Luentojen lisäksi on myös pienryhmäopetuksia (niitä harkkoja).

Klinikassa sitten yhtä lailla niitä luentodioja, mutta käytännön tietoa tarttuu lähes joka päivä jonkin verran sairaalan käytäviltä lääkäreiden ja hoitajien toimintaa seuraillessa ja pienryhmäopetuksissa.

IMG_8539

3. Miten kurssit on jaoteltu?

Olen jakanut tämän linkin blogissani aiemminkin, mutta täältä tosiaan löytyy kattavat esittelyt jokaisen vuosikurssin pääkursseista. Lyhyempiä valinnaiskursseja ja valinnaispolkuja voi sitten valita näiden lisäksi halutessaan!

4. Miten paljon on itsenäistä opiskelua?

Mitä enemmän haluaa omaksua asioita, hankkia lisätietoa tai menestyä tenteissä, sitä enemmän itsenäistä opiskelua. Mutta joo, tämä seikka on varmasti aika henkilökohtainen, joku kun varmasti oppii paljon jo pelkästään luennoilla istumalla. Itselläni tieto tarttuu parhaiten päähän ihan omassa rauhassa lukemalla, joten itsenäistä opiskelua tulee harrastettua ihan jatkuvasti joka kurssin aikana.

5. Kuinka paljon potilaskontakteja on opiskeluiden aikana?

Ensimmäisen kahden vuoden aikana ei oikeastaan ollenkaan. Kolmannen vuoden syksyllä sitten haastatellaan ja tutkitaan ensimmäiset omat potilaat ja kolmannen vuoden keväästä ne potilaskontaktien määrät alkavat pikku hiljaa kasvamaan. Klinikkaviikon aikana (ainakin sisätautikurssilla) tutkitaan yleensä yksi oma potilas.

6. Onko hajautusta ja miten se toimii?

Nyt kun kurssikoot ovat kasvaneet, hajautus on tärkeä osa klinikkavaihetta. Itse olen tänä keväänä hajautuksessa viikon Salossa ja kaksi viikkoa Porissa. Muita hajautuskaupunkeja ovat mm. Vaasa, Loimaa ja Uusikaupunki. Yleisesti ottaen hajautus on tosi tykätty osa opetusta ja tuo kivaa vaihtelua pelkästään TYKSissä pyörimiseen!

IMG_8538

7. Kuinka opiskelijaystävällinen Turku on kaupunkina?

Tää on vissiin se kysymys kun täytyy kehua Turkua maasta taivaisiin - ja pakkohan se nyt onkin, musta Turku on todella ihana ja symppis kaupunki! Turussa asuntotilanne on tietääkseni melko hyvä ja opiskelija-asuntoja löytyy paljon läheltä lääkistä. Täällä on todella halpa ja monipuolinen opiskelijaliikunta ja monia hyvää ruokaa tarjoavia opiskelijaruokaloita. Yleisesti ottaen Turku on sopivan pieni paikka, jossa julkinen bussiliikenne toimii hyvin, mutta pyörällä ja kävelemälläkin pääsee oikein hyvin paikasta toiseen. Täällä on myös paljon opiskelijoille tarkoitettua toimintaa niin lääkiksen sisällä kuin muidenkin opiskelijatahojen järjestämänä. Bileitä, tapahtumia, erikoisiltoja, sitsejä, speksejä - näitä riittää. Opiskelijoiden kesken on todella hyvä ryhmähenki, täällä olen tuntenut oloni aina kotoisaksi ja tervetulleeksi. ♥ Suosittelen siis täydestä sydämestäni Turkua (koska eihän mulla muista kaupungeista ole kokemustakaan :D) !

P.S. Jos jäi jotain kysymyksiä, niin vastailen niihin kyllä kommenttiboksissa!

IMG_8531

"Varför Paris, vi har ju Åbo"

4 kommenttia

 1. Wau! Jes, olipa hyvä postaus! Ja ihanat kuvat

  VastaaPoista
 2. Heippa! Ois kiva nähä vähän millasta viikko-ohjelmaa teillä on siellä, eli vaikka semmonen parin viikon lukujärjestys-tyyppinen postaus ois tosi mielenkiintonen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta, voisin kyllä hyvin toteuttaa tällaisen! :)

   Poista

Copyright © BLUE ZONE
Design by Fearne