#lääkis (Q/A)

13.1.2016

IMG_8395

Kuinka raskasta opiskelu lääkiksessä on? Jääkö vapaa-aikaa?
Minusta opiskelu lääkiksessä ei ole erityisen raskasta, vaan hommia on tehtävä ihan siinä missä muillakin opiskelualoilla. Joskus koulupäivät ainakin preklinikassa ovat todella lyhkäisiä (tai niitä ei ole lainkaan) ja luennoillekaan ei ole yleisesti pakko mennä, jos kokee olevansa tehokkaampi kotiopiskelemaan. Koen, että ainakin minä olen ehtinyt lääkiksen ohella nauttia muusta elämästäni ja harrastuksistani ihan riittävissä määrin. Päivitän tämän vastauksen sitten myöhemmin, jos tilanne muuttuukin klinikan alettua... :D

Oikeastaan tämä kirjoittamani postaus kuvaa hyvin sitä ihan normaalia lääkisarkea ja tenttiinvalmistautumiseen käyttämääni aikaa preklinikassa. Mielestäni lukiossa opiskelu oli paljon lääkistä kuormittavampaa - tai sitten vaan otin asiat taannoin raskaammin. Paljonhan nämä jutut on ihan itsestä kiinni; esimerkiksi hirveän perfektionistiselle ihmiselle voi olla raskasta hyväksyä sitä, ettei kaikkea lääketieteellistä tietoa vaan voi ja ehdi omaksua.  

Oletko koskaan kokenut ahdistusta siitä, onko lääkis sittenkään oikea paikka sinulle?
En ole. Ainakaan vielä mieleeni ei ole juolahtanut alaa, joka voisi kiinnostaa minua enemmän. Voisin kokea ahdistusta pikemminkin siitä, osaanko sitten joskus tulevaisuudessa olla hyvä lääkäri, mutta olen päättänyt olla luottavainen tulevaisuuden ja omien taitojeni suhteen.

Minkälaista opiskelu Turun lääkiksessä on - plussat ja miinukset?
+ Turussa tuntuu olevan todella hyvä ilmapiiri opiskelijoiden keskuudessa
+ Opiskelijoille tarjottavaa oheistoimintaa ja bileitä on PALJON niitä kaipaaville
+ Turun lääkiksessä on myös pitkät perinteet erilaisten teemabileiden ja kurssimatkojen  (kts.viikonloppu Pietarissa ) osalta
+ Opiskelutilat ovat yhtenäiset ja Medisiina on maanalaisten käytävien välityksellä suoraan yhteydessä esimerkiksi T-sairaalaan. Myös opiskelija-asuntoja löytyy paljon yliopiston läheisyydestä (lyhyt koulumatkahan on aina plussaa!!)
+ Turussa ei ole kanditenttiä, vaan kandin arvon saa suorittamalla kaikki tarvittavat kurssit
+ Turussa voi suorittaa amanuensuureja kurssiaikaisena (EDIT: Kuopiossakin voi!)
- Medisiinan isoin luentosali OJ (eli Osmo Järvi -sali) on kohtuu hyinen paikka ja sen puiset penkit eivät takamusta helli  

Hmm, en nyt oikein edes osaa keksiä miinuksia :D. Suosittelen kyllä Turun lääkistä täydestä sydämestäni ♥ Enemmän tietoa Turun lääketieteellisestä tiedekunnasta saa varmasti yliopiston omilta sivuilta.

IMG_6569


Miksi valitsit aikoinaan Turun yliopiston?
Valitsin Turun yliopiston oikeastaan vain ja ainoastaan sillä perusteella, että tiesin haluavani asua Turussa. Turku on melko lähellä Someroa (vanhaa asuinkaupunkiani), se on minusta sopivan pieni ja kotoisa, asuminen on kohtuuhintaista ja yliopistokaupungeista se oli tutuin minulle. Täytyy myöntää, etten edes harkinnut aikoinani muissa kaupungeissa opiskelua. 

Onko eri kaupunkien lääkisten välillä suuria eroja?
Tähän olen oikeastaan melko huono vastaamaan, sillä en oikein tunne muiden kaupunkien lääkisläisiä. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että eri kaupungeissa kursseja suoritetaan eri järjestyksessä. Tältä sivulta pääsee halutessaan tarkastelemaan ainakin kaikkien Turussa suoritettavien kurssien järjestyksen eri vuosikursseilla. Tämän lisäksi ainakin Tampereella ja Helsingissä on käytössä PBL eli problem based learning -tyyppinen ryhmätyöskentelymuoto, josta löytyy varmasti yhtä monta mielipidettä kuin opiskelijaakin. Tässä nyt varmaan peruspointtina on se, että kyllä lääkiksessä opiskelu eroaa jonkin verran riippuen siitä, missä kaupungissa opiskelee.  

Minkälaista porukkaa lääkiksessä on? Onko ihmisiin helppo tutustua?
Lääkiksessä opiskelevien ihmisten kirjo on valtava, mutta alun tuutoritoiminta helpottaa yhteishengen syntymistä ja kaverisuhteiden luomista kurssilaisten välillä. Lääkikseen pääsee nykyään paljon suoraan lukiosta tulleita, mutta myös vanhempia, joilla saattaa olla jo yksi tutkinto takana päin. Sanoisin, että kyllä useimmat löytävät ensimmäisen vuoden aikana sen oman paikkansa ryhmän joukosta. En ole kyllä opiskeluideni varrella tavannut kuin todella avoimia ja ystävällisiä tyyppejä.  

Kuuluuko opiskeluaikaan päivystyksiä?
Opiskeluaikaan kuuluu ainakin pakollisia päivystysharjoitteluita. Esimerkiksi minulle kuuluu tänä keväänä 20 tuntia päivystysharjoittelua osana sisätautikurssia. Opintojen loppuvaiheessa lääkisopiskelijat ehtivät usein halutessaan tekemään töitä, ja tällöin tehtäviin voi kuulua myös päivystystä.

Mitä aiheita opiskellaan ensimmäisenä vuonna?
Olen kirjoittanut aiheesta jo aiemmin pari postausta, ne voi lukea täältä ja täältä! Lyhennetyn version aiheista saa kuitenkin TLKS:n sivuilta täältä ja täältä. Sieltä löytyvät myös myöhempien vuosien kurssiesittelyt.

Mikä on lääkiksen rankin vuosi ja mitä se pitää sisällään? Entä onko jotain vaikeaa tenttiä, jota kaikki stressaavat?
Jaa-a. Kaipa se on mulla vasta edessä päin? :D Tosi moni kyllä kuumotteli toisen vuoden farmakologian tenttiä, sillä uusijoiden määrä on siinä yleensä melko korkea. Eivät ne tentit kuitenkaan mitään ylitsepääsemättömän vaikeita ole. Eräs vanhempi opiskelija kerran minulle sanoikin, ettei tulevia kursseja kannata stressata etukäteen, koska kyllä niistä selviää.

Mitkä ovat tärkeimpiä kursseja?
Kaikki? Sanoisin tällä hetkellä, että tärkeää on tärkeiden asioiden säännöllinen kertaaminen!

Mistä klinikkavaiheen opiskelu koostuu?
Luentoviikoista, harjoitustöistä ja sairaalassa olemisesta. Sairaalapäivät koostuvat ymmärtääkseni aamukierrosta, potilaiden tutkimisesta ja potilaskertomusten kirjoittamisesta. Oikeastaan aihe on vielä pieni mysteeri, mutta enköhän kirjoittele klinikkapäivän kulusta uudestaan tämän kevään aikana, kun niitä omia kokemuksiakin alkaa vihdoin kertymään. :)

Saako jo opiskelujen alkupuolella alaan liittyviä kesätöitä?
Periaatteessa kyllä. Paikkoja on kuitenkin aika vähän jos ollenkaan (ainakin Turussa), joten hyvää tuuria tarvitaan. Kolmannen vuoden jälkeenhän pääsee tekemään amanuensseja, ja itse asiassa on olemassa pari (esim. patologia), joita voi suorittaa jo aikaisemminkin (lue tämä jos asia kiinnostaa enemmän!). Saneluiden kirjoittajan paikkaa kannattaa kyllä hakea, kuulemani mukaan työ on hyvin opettavaista!

Opiskellaanko lääkiksessä kaikkia erikoistumisaloja? Onko joitain erikoistumisaloja, joissa ei tarvitsisi kohdata paljon kuolemaa?
Suosittelen taas lukemaan täältä kaikkien lääkiskurssien kurssiesittelyt. Kyllähän lähes kaikkia erikoistumisaloja melko monipuolisesti koulutuksessa opiskellaan. Esimerkiksi työterveyslääkäri ei varmastikaan joudu kohtaamaan työssään paljon kuolemaa.  

Mihin haluaisit mahdollisesti erikoistua?
Tähän kysymykseen törmään aika usein, mutta siihen mulla ei yksinkertaisesti ole vastausta. Haluan tosin ehdottomasti olla kliinisessä työssä, joten ehkä asia selkiintyy tulevien klinikkavuosien aikana.

Tiedätkö, mistä erikoisaloista on tällä hetkellä pulaa?
Luulisin, että ainakin psykiatreista.

IMG_6284


Missä kandikesän terveyskeskuspalvelun voi suorittaa? Entä erikoistumiseen tarvittavan terveyskeskuspalvelun?
Tietääkseni ihan missä tahansa Suomen terveyskeskuksessa. Täältä löytyy lisää tietoa siitä, millä ehdoilla ja missä yksiköissä kandi voi opiskeluaikoinaan toimia.

Minkälainen maine (/onko sitä) on farmaseuteilla/proviisoreilla lääkäripiireissä?
Enpä ole ajatellut asiaa, ja tuskin on kukaan opiskelukavereistanikaan? :D. Itse arvostan ihan kaikkia ammatteja.

Minkätyyppinen ihminen soveltuu alalle?
Minusta alalle sopivat monentyyppiset ihmiset; ei varmastikaan ole olemassa ns. lääkäriluonnetta. Tärkeintä on mielestäni aito kiinnostus lääketiedettä ja lääkärin ammattia kohtaan. Itse hakisin lääkikseen, vaikka ajatus ruumiinavauksesta heikottaisi tai olisin herkkä ihminen (ja minähän olenkin) ja pohtisin, jäävätkö ikävät asiat pyörimään päähäni. Jokaisessa ammatissa, kuten elämässä yleensäkin, löytyy aina omat haasteensa, ja jokainen tietenkin arvioi omalla kohdallaan, voittaako kiinnostus asiaa kohtaan siihen liittyvät pelot. 

Mitä vinkkejä antaisit lukiolaiselle, joka haaveilee lääkiksestä?
Ihan ensimmäisenä sanoisin, että jos ala kiinnostaa, hae ihmeessä! Pääsykokeisiin lukeminen voi olla aikamoinen urakka, mutta se kyllä palkitsee. En myöskään suosittele luovuttamaan, vaikkei sisään pääsisikään heti ensimmäisellä hakukerralla - en itsekään päässyt.  
Koska lääkiksen pääsykokeiden materiaaleina on tällä hetkellä lukion biologian-, kemian-, ja fysiikan oppimäärä, suosittelisin lukemaan näiden aineiden kaikki kurssit ja panostamaan niihin, koska kysymyksiä voi tulla ihan kaikista kirjoista (been there done that). Periaatteessa on mahdollista päästä sisään ilmankin fysiikkaa, mutta käytännössä ei, sillä on erittäin hankalaa saada niin hyviä pisteitä kaikista muista tehtävistä. Sisään pääsee kyllä ilman pitkääkin matikkaa, mutta tietenkin hyvä laskurutiini ja matemaattinen ajattelu auttavat esimerkiksi fysiikan laskujen kanssa! 
Jotta tämä postaus ei venyisi ihan järkyttävästi, niin tässä on linkki, joka kannattaa ehdottomasti lukea. Se sisältää infoa lääkiksen haku- ja valintamenettelyistä.'


IMG_8393


Millaisia arvosanoja sinulla oli lukiossa?
Lukion päättötodistuksen keskiarvoni oli reilusti ysin yläpuolella, eli käytännössä vedin ysin kympin linjaa kokeista. Ylioppilaskirjoituksista kirjoitin E:n paperit. Arvosanat huitelivat M:stä L:ään. 

Miten ensikertalaiskiintiö tulee vaikuttamaan hakumenettelyissä?
"Yhteispistejonossa valitaan 100 hakijaa siinä paremmuusjärjestyksessä, joka saadaan kun hakijan alkupisteet ja valintakoepisteet lasketaan yhteen. Aloituspaikoista vähintään 65 on kiintiöity ensikertalaisille hakijoille." --- ".Valintakoejonossa valitaan 53 hakijaa valintakoepisteiden yhteismäärän mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Hakijat, jotka eivät tule valituiksi yhteispistejonossa asetetaan uuteen paremmuusjärjestykseen pelkän valintakoepistemäärän perusteella. Aloituspaikoista vähintään 35 on kiintiöity ensikertalaisille hakijoille." Tämä teksti ja vähän enemmänkin löytyy täältä.

Onko jotain asioita, joista itse olisit halunnut olla tietoinen ennen lääkiksen alkua?
Ei oikeastaan. Hommat on menneet yllättävän hyvin ihan omalla painollaan.
Tällaisen säästövinkin sain kuitenkin ennen koulun alkua: ei välttämättä kannata ostaa kaikkia tarvittavia kirjoja uusina, sillä lääkiksen sisällä pyörii hyvät käytettyjen kirjojen markkinat esim. facebookin puolella.

Mikä on parasta lääkiksessä?
Se, että se on ala, joka todella kiinnostaa minua. Se, että olen löytänyt sitä kautta aivan mahtavia ystäviä ja saanut hyviä kokemuksia ja muistoja. Se, että tiedän haluavani olla juuri siellä. ♥

- - - - - - - - - - -- - - - -

Huh, tulipas pitkä postaus. Kiitos kaikille kysymyksistä! Yritin parhaani mukaan vastata jokaiseen, vaikkei annettua kysymystä löytyisikään suoraan kysymyksenasetteluista. Toivottavasti postauksesta on apua :)

2 kommenttia

  1. Kuopiossakin voi suorittaa amanuensuureja kurssien aikana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos korjauksesta, päivitän tekstiin! :)

      Poista

Copyright © BLUE ZONE
Design by Fearne