Opiskelijaelämäkö stressaavaa?

11.6.2015

IMG_3157

Kun kesäloma koulusta alkoi noin kaksi viikkoa sitten, ajattelin etten varmaankaan kuuluisi siihen joukkoon, joka tuntee tyhjyyttä opiskelujen tauottua ja kysyy itseltään, että "no mitäs nyt sitten?" Lopulta se kuitenkin iski: ihana vapauden tunne. Aamuvuorosta kotiin palattuani tajusin, että koko ilta on vapaa, ja ihan järkytyin. VAPAA ilta tai päivä, ai sellaisiakin oli olemassa. No mitäs nyt sitten?

Oma opiskelutyylini ei ole vuoden aikana jättänyt kovinkaan montaa viikonloppua tai iltaa täysin vapaaksi. Olen opiskellut pikkuhiljaa ja jakanut opiskeltavien asioiden määrää useammalle päivälle, jotteivat päivät venyisi kovin pitkiksi ja jottei yhdelle päivälle tulisi ihan hirveää määrää uutta asiaa. En osaa enää sanoa, onko tämäkään täysin järkevää, sillä se ei välttämättä anna tarpeeksi niitä opiskeluvapaita päiviä, jolloin urakasta voisi hetkeksi täysin irrottautua. Toisaalta irtautuminen koulujutuista myös tuntuu lukukauden aikana melko vaikelta, sillä tentin lähestyessä (ja ainahan se lähestyy :D) takaraivossa jyskyttää tietoisuus opiskeltavan tiedon paljoudesta. Sitä tietoa meinaa riittää.

Kyllähän tästä voisi vetää sellaisen johtopäätöksen, että opiskelu lääkiksessä on välillä vähän stressaavaa ja raskasta (ainakin joillekin, en nyt puhu kuin itseni puolesta). Stressin kokeminen kun kuitenkin on täysin yksilöllinen juttu. Sanoisin, että ensimmäisena lääkisvuotena kokemani stressin määrä oli melko minimalistinen, mutta toisen vuoden loppua kohden se on lisääntynyt vaatimustason kasvaessa. Omapahan on kuitenkin ongelmani jollen osaa vapaapäivinä täysin irtautua opiskelujutuista tai jollen osaa pitää vapaapäiviä, eihän opiskelu ole yhtä kuin stressi :D.

Pitkällinen stressi ei tietenkään ole hyväksi kenellekään, mutta onhan stressillä kääntöpuolensakin. Ennen tenttiä koettu lyhytaikainen stressi saa mitä luultavimmin tsemppaamaan ja nostaa lukumotivaatiota, jotta kaikki tarpeellinen tieto uppoutuisi päähän. Vai lamauttaako se vaan? Riippuu varmaan yksilöstä. Mutta miksi tenttiä varten täyty aina stressata? Tenttistressi turhauttaa. Olen ainakin itse huomannut, että opiskeltava asia todella kiinnostaa, mutta joskus tentin lähestyessä alkaa vaan ahdistaa se, osaako juuri ne asiat mitä tentissä sitten lopulta kysytään, eikä lukeminen sitten enää innostakaan. Tässäpä siis ainakin itselleni haastetta ensi vuodeksi. Voisin yrittää luopua suorituskeskeisestä ajattelutavasta ja uppoutua tiedon ytimeen ilman ulkopuolelta tulevia paineita.

Eli kyllä minulla on vahva usko siihen, ettei opiskelun tarvitse olla stressaavaa, jos vaan omaa oikeanlaisen asenteen. Kyllä minäkin kahden kuukauden tauon jälkeen melko varmasti taas kihisen innosta tarttua uusiin koulukirjoihin ja haasteisiin. Ja ensi vuonnahan on tenttistressin lisäksi mahdollista stressata myös potilaskontaktien sujumista. Jännää!! ;)      

IMG_3152

Lähetä kommentti

Copyright © BLUE ZONE
Design by Fearne