Pari sanaa pääsykokeesta

19.5.2015

IMG_2597

"One does not simply get into med school" - "YES THEY DO"

Oli pakko googlettaa pääsykoekevään lempparimeemi (yes, the one above :D), ja tällä kertaa silmiin pistikin vähän positiivisempi versio, mikä niin pitää paikkaansa! Kyllä lääkikseen nimittäin pääsee.

Ensimmäisen pääsykokeeni jälkeen olin vähän pöllämystynyt. Kävelin salista ulos raikkaaseen kevätilmaan ja istuin hetken piknikillä kahden muun pääsykokeessa olleen kaverini kanssa. Olin melko varma, etten sillä lukemisella pääsisi sisään, mutta toisaalta pieni toivon kipinä jäi elämään. Mitä jos? Sen suurempia tunnemyllerryksiä en kuitenkaan kokenut. Tulokset tulivat, ja tunsin ensimmäistä kertaa pettymyksen aallon pyyhkäisevän ylitseni.

Muistan vielä, kun kävelin toiseen pääsykokeeseeni. Aamu oli kirpsakka mutta aurinkoisen keväinen. Ennen kokeen alkua vaahdotin kokikseni viereiselle pöydälle (en kuitenkaan kenenkään päälle, huuh) ja istuin odottamaan jännittyneenä, hyväntuulisena ja melko itsevarmana omasta osaamisestani. Järkytys olikin melkoinen, kun tajusin koepapereiden olevan täynnä kysymyksiä, joihin en tämänhetkisillä tiedoillani osaisi vastata - kaiken pointtina olikin yllättäen aineisto. Kesken koetta katsahdin muita salissa olijoita saadakseni vertaistukea, mutta kaikki näyttivät niin rauhallisilta ja tyytyväisiltä verrattuna omaan paniikinomaiseen olotilaani. Minuuttien valuessa ja kynäni suoltaessa ulos mitä järkyttävämpiä koevastauksia, tunsin oloni hyvin epätoivoiseksi. Salista päästyäni kävelin vimmattua vauhtia kotiin, ja oven sulkeutuessa ja poikaystäväni kysyessä "miten meni", purskahdin itkuun. Olin varma, etten voisi päästä sisään - mutta niin oli varmasti moni muukin näin jälkeen päin ajateltuna.

IMG_2609

Oman kokemukseni syvällä rintaäänellä voin siis antaa muutaman neuvon huomista koetusta varten:
- Kerää itsevarmuutesi, ja suolla itsestäsi ulos kaikki se tieto mitä olet kerännyt tai mitä et edes tiennyt keränneesi - AINA kannattaa yrittää, sillä vääristä vastauksista harvemmin sakotetaan (kun en meinannut saada vastauksia itsestäni irti, yksinkertaisesti pakotin itseni kirjoittamaan jotain, ja se kyllä kannatti)!
- Älä hämäänny muista kokeentekijöistä - itselläni oli mukana korvatulpat kaiken ylimääräisen häiriön minimoimiseksi
- Muista aina: jos olet hyvin valmistautunut ja koe tuntuu vaikealta, se on mitä luultavimmin vaikea myös muille
- Älä aliarvioi itseäsi - muutkin kokelaat ovat vain ihmisiä
- Jos pää lyö tyhjää, käy vessassa! Itselleni pieni vessatauko oli ainakin hyväksi tasaamaan sekavaa olotilaa ja sain kerättyä tarvittavan tsempin loppuajaksi. Kannattaa myös syödä jotain, sillä aivot kaipaavat sokeria tietyin väliajoin ;)
- Kirjoita ihan ensin nimi jokaiselle paperille. Selaa koe läpi ja keskity tehtäviin jotka osaat. Ei välttämättä kannata jumittaa tehtävässä, joka ei kulje eteenpäin, sillä tässä kokeessa pelataan kelloa vastaan ja jokainen piste on kotiinpäin.
- Be creative. Etsi vastausta. Kyllä se siellä jossain aina on - mikset voisi sitä löytää? Joskus tehtäviin löytyy oleellista tietoa mukana olevasta aineistosta, joten anna hälytyskellojen soida, jos jokin tehtävässä tuntuu aivan mahdottomalta.
- Valmistaudu kaikkeen. Kukaan ei tiedä millainen pääsykoe tänä vuonna on. Aineisto? Ei aineistoa? Vähän aineistoa? Toimi tilanteen vaatimalla tavalla - kaiken pointtina on saada korkea pistesaalis!

IMG_2611

Istukaa siis penkkiin yhtä lujina ja ylväinä kuin nämä Tukholman vanhan kaupungin rakennuksetkin.
Jokaisella on oma tarinansa, ja neuvoni ovat vain osa omaani. Kuunnelkaa järkeänne ja sydäntänne ja tehkää töitä oman onnenne eteen.

Jokaiselle lääkiksen pääsykokeeseen (ja mihin tahansa muuhunkin pääsykokeeseen) huomenna marssivalle toivotan sydämen täydestä onnea ja menestystä! ♥

IMG_2608

Lähetä kommentti

Copyright © BLUE ZONE
Design by Fearne