5 vinkkiä pääsykoevalmistautumiseen

5.3.2015

IMG_20130510_120932IMG_20130516_162137

Vuosi vaihtuu ja kello alkaa tikittää - on tullut aika hautautua kirjoihin ja eristää itsensä muusta maailmasta, jotta kaikki lukion oppikirjoissa esitetyt fysiikan kaavat ja kemialliset yhdisteet piirtyisivät mahdollisimman tarkkarajaisina verkkokalvolleni.

Suunnilleen näin alkoi minun pääsykoekevääni 2013, heh ;) Tänä keväänä motivaationi oli kyllä huipussaan ja olin ottanut asiakseni tehdä kaiken voitavani, sillä a) jatkaminen biokemialla olisi voinut olla melko nihkeää ja b) en halunnut enää käyttää yhtäkään ylimääräistä kevättä pääsykokeista stressaamiseen. Olin myös aika varma, että lääkis olisi se paikka, jonne haluan. Lähdin matkaan sillä asenteella, että opettelen kaiken niin hyvin, ettei pääsykokeissa voisi tulla vastaan yhtäkään tehtävää, josta olisin aivan pihalla. Ja - kuinkas kävikään... Mutta se on kyllä ihan oma tarinansa (pääsykoe nimittäin olikin yllättäen hieman erilaisempi kuin aikaisempina vuosina) :D

Tammi-maaliskuun tavoitteenani oli valmistautua uusimaan fysiikan ja kemian kirjoitukset hieman parempien lähtöpisteiden toivossa ja tenttikokemuksen perässä. Aika suurella tarmolla jaksoinkin näinä kuukausina laskea ja lukea läpi kaikki kemian ja fysiikan kurssikirjat (+vanhoja ylioppilaskokeita), ja muistaakseni siinä sivulla myös kertailla hieman lukion biologiaa. Päivittäinen lukumääräni vaihteli päivän mukaan, sillä välillä kävin myös yliopistolla suorittamassa esimerkiksi muutaman fysiikan peruskurssin. Luultavasti se oli jotain 3-9 tunnin välillä keskimäärin.

Kirjoitusten jälkeen minulla alkoi valmennuskurssi täällä Turussa, ja päiväni alkoivat noudattaa omaa kaavaansa: pomppasin ylös sängystä yhdeksän aikoihin ja siirryin aivan unenpöpperössä työpöydälleni (sijaitsee aivan sängyn vieressä) tuijottamaan oppikirjoja. Kahdentoista aikoihin kävelin läheiseen opiskelijaruokalaan ja söin lounaan, sitten palasin takaisin kotiin lukemaan suunnilleen kolmeen saakka. Puoli neljän aikoihin lähdin kävelemään valmennuskurssille (tässä vaiheessa yleensä kävin moikkaamassa poikaystävääni tämän työpaikalla) ja lopulta olin kotona joskus kahdeksan ja yhdeksän välillä. Loppuilta tuskin sisälsi mitään älyllistä toimintaa, sillä omissa mielikuvissani koko kevät vilisee pelkkiä fysiikan laskuja (niitähän on melkein ikävä jo!). Näinä kuukausina laskin ja luin oikeastaan pelkkiä valmennuskurssimateriaaleja, joihin olin kyllä ihan tyytyväinen.    

IMG_20130331_204151IMG_20130427_121008

Jossain vaiheessa se pääsykoepäivä sieltä sitten tupsahti, ja oli aika pistää itsensä likoon yhdessä muiden pelokkaiden kokelaiden. Työ kannatti, sillä kuumottavan alkukesän jälkeen sain kuulla päässeeni sisään! Vaikka jokaisella ihmisella on opa tapansa ja oma tarinansa, tässä ovat minun vinkkini pääsykoekevättä ajatellen.

1. Luota itseesi. Itselleni tämä luottamus tippui vähän niinkuin salama kirkkaalta taivaalta. Yhtenä päivänä vaan sisäistin, että hei, mulla on  ihan oikeasti mahdollisuus päästä sisään, jos vain teen tarpeeksi töitä. Lääkikseen ei ole mitenkään mahdotonta päästä, eikä todellakaan kannata kuvitella, että kaikki muut hakijat olisivat jotenkin valovuosia sinua itseäsi fiksumpia. Itselläni oli pitkään kauhea altavastaajaolo, kun en tuntenut olevani mitenkään erityisen hyvä fysiikassa tai kemiassa. Tarpeeksi kun tahkoi, niin tuloksia kuitenkin alkoi näkymään!

2. Muista myös rentoutua. Itse rentouduin parhaiten, kun kävelin lähes joka päivä ulkona. Raitis, keväinen ulkoilma sai kyllä parhaiten mieleni lepäämään. Lukemisesta myös kannattaa todella pitää vapaapäiviä. Itselläni tämä ei varmaan mennyt aivan nappiin, sillä noin kolme viikkoa ennen pääsykoetta olin niin uupunut koko hommaan, että tuntui etten enää vaan jaksa tsempata viimeisiä viikkoja. Lopulta onneksi piristyin, ja painoin täysillä loppuun saakka.

3. Kertaa!!!! Voikohan tätä vielä enemmän korostaa. Uskallan väittää, että henkilöstä riippumatta, kertaaminen on ehdottoman oleellista (noh, jos sen valokuvamuistin nyt omistaa niin...). En ole koskaan ollut sitä maailman kärsivällisintä tyyppiä, ja oppimiseni on varmaan usein kärsinyt siitä, etten ole jaksanut kerrata ja oikeasti varmistaa, että olisin jonkun asian sisäitänyt. Joskus se kirjan takana oleva vastaus vain tempaa mukaansa, eikä tehtävään enää jaksa sen koommin palata - tehty mikä tehty. Suosittelen kuitenkin lämpimästi tekemään uudestaan tehtävät, jotka eivät heti ensimmäisellä tai toisella kerralla suju ilman valmista ratkaisumallia. Se palkitsee!

4. Älä yliajattele. Fysiikka ja kemia ovat oikeasti aika loogisia, ja joskus tehtävä vain on niin yksinkertainen kuin miltä se vaikuttaakin. Joskus se taas vaikuttaa ihan hirveän vaikealta, mutta onkin yksinkertaisempi kuin olisi osannut kuvitella. Joten älä kuvittele, vaan keskity tehtävään. Älä panikoi, äläkä jumitu ensimmäiseen mieleen pulpahtaneeseen ratkaisumalliin. Itse jouduin toden teolla laajentamaan ajatusmallejani pääsykoekeväänä. Suurimpana haasteenani oli yksinkertaistaa tehtävät ja päästä yli siitä tunteesta, ettei vastausta vaan keksi. Koska siellä jossain se vastaus nyt vaan on, täysin ratkaistavissa.

5. Pidä tavoite mielessä. Kun tulee hetki, ettei lukeminen tai laskeminen oikein huvita (ja näitähän tulee), voi olla hyvä pitää pieni tauko ja miettiä, miksi sitä ylipäänsä tekee. Itse tsemppasin itseäni usein mielikuvilla siitä onnistumisen tunteesta, minkä saattaisi kokea kun kuullee päässeensä sisään. Tai kuinka mukava elämänmuutos uusi opiskelupaikka olisikaan. Ja kuinka halusinkaan jonain päivänä olla lääkäri, joka kykenee diagnosoimaan tauteja :D.

IMG_20130519_211511IMG_20130519_204027

Pääsykokeisiin lukemisesta kirjoittaminen tuntuu melko nostalgiselta, onhan tuosta keväästä jo parisen vuotta. Itse asiassa muistelen kevättä erityisellä lämmöllä, koska urakan edetessä opin vihdoin luottamaan itseeni ja mahdollisuuksiini, ja sain itsevarmuutta tehdä töitä haluamani eteen. Koskaan aikaisemmin en ollut panostanut mihinkään samalla tavalla, ja olen ylpeä siitä, että jaksoin loppuun saakka, vaikka välillä murskaavat ajatukset epäonnistumisesta ja kevään valumisesta hukkaan valtasivatkin mielen.

Suuret tsempit siis kaikille, jotka tänä keväänä luette pääsykokeisiin, lopussa kiitos seisoo!

Kuvitukset ovat kevään 2013 aikana ottamiani Instagram-kuvia.

IMG_20130225_180433IMG_20130421_132019

Lähetä kommentti

Copyright © BLUE ZONE
Design by Fearne